×

Džem: slatki užitak koji će vam uljepšati jutro

Džem: slatki užitak koji će vam uljepšati jutro

Džem je ukusna i svestrana poslastica koja je stoljećima sastavni dio francuske kulinarske kulture. Napravljen od svježeg voća, šećera i ponekad soka od limuna, džem je omiljen zbog svog slatkog okusa i glatke teksture, što ga čini savršenim dodatkom vašim jutarnjim obrocima.

Povijest džema seže u davna vremena, kada su drevne civilizacije koristile metode konzerviranja kako bi sačuvale voće tijekom cijele godine. U Francuskoj se tradicija džema razvila u srednjem vijeku, kada su redovnici u samostanima počeli pripremati džemove uz jela.

Danas se džem priprema u mnogim francuskim domovima, kao iu zanatskim slastičarnicama i specijaliziranim tvrtkama. Voće koje se koristi varira ovisno o godišnjim dobima i osobnim preferencijama, ali najpopularniji džemovi u Francuskoj uključuju jagode, maline, marelice, naranče i višnje.

Priprema džema je relativno jednostavna. Svježe voće prvo oprati, oguliti i narezati na komadiće, zatim kuhati sa šećerom na laganoj vatri dok ne omekša i smjesa se zgusne i dobije teksturu pekmeza. Ponekad se dodaje sok od limuna kako bi se stvrdnjalo, kao i da bi se dobio pikantan okus.

Džem se često jede za doručak, namazan na svježi kruh, kroasane ili palačinke, ali se može koristiti i kao sastojak raznih slatkih i slanih recepata. Cijenjen je zbog svoje prirodne slatkoće, voćnog mirisa i sposobnosti da poboljša okus mnogih jela.

Ukratko, džem je puno više od jednostavnog priloga: on je francuska kulinarska tradicija, izraz kreativnosti i zanatskog znanja, a prije svega slatki užitak koji vam uljepšava jutra i zadovoljava nepce.

Post Comment