×

Crème brûlée: slatki užitak francuske kuhinje

Crème brûlée: slatki užitak francuske kuhinje

Crème brûlée jedan je od najamblematičnijih deserata francuske gastronomije, cijenjen zbog svoje kremaste teksture i karamelizirane korice. Ova profinjena slastica osvojila je nepca gurmana diljem svijeta, postavši prava institucija francuske kuhinje.

Podrijetlo crème brûléea seže u 14. stoljeće u Francuskoj, iako su njegovi korijeni nesigurni. Neki povjesničari pripisuju njegov nastanak benediktinskim redovnicima iz opatije Saint-Benoît-sur-Loire, dok drugi tvrde da je već pripremljen na dvoru francuskih kraljeva. Bez obzira na svoje točno podrijetlo, crème brûlée je postao ikona francuske gastronomije tijekom stoljeća.

Priprema crème brûléea je relativno jednostavna, ali zahtjevna. Zahtijeva kvalitetne sastojke, kao što su žumanjci, šećer, vrhnje i vanilija, kao i lagano i delikatno kuhanje u vodenoj kupki. Nakon što je kuhana i ohlađena, krema se posipa granuliranim šećerom i karamelizira kuhinjskim puhačem ili glačalom za kremšnite, stvarajući zlatnu, hrskavu koricu koja je u savršenom kontrastu sa slatkoćom kreme.

Poslužen u malim pojedinačnim šalicama, crème brûlée elegantan je i sofisticiran desert u kojem se često uživa na kraju gurmanskog obroka. Cijenjen je zbog svoje baršunaste teksture i suptilnog mirisa vanilije koji budi osjetila i tješi dušu.

Ukratko, crème brûlée je puno više od običnog deserta: to je pravo remek-djelo francuskog tijesta, simfonija okusa i tekstura koja prenosi one koji ih kušaju u svijet slatkih i ukusnih užitaka.

Post Comment