×

Croissant: amblem francuske pekare

Croissant: amblem francuske pekare

Kroasan je nedvojbeno jedna od najlegendarnijih kreacija francuskog pekarstva, a njegov utjecaj se proteže daleko izvan granica Francuske i postao je globalni simbol kulinarskog užitka. Ovo lagano i ljuskavo pecivo postalo je nezaobilazan doručak, a cijene ga gurmani diljem svijeta.

Povijest kroasana seže u 17. stoljeće u Austriji, gdje je bio poznat kao “kipferl”. Međutim, svoju međunarodnu slavu stekao je u Francuskoj, zahvaljujući domišljatosti pariških pekara koji su ga stoljećima usavršavali i popularizirali.

Tradicionalna priprema kroasana zahtijeva pedantno znanje, spajanje tehnike lisnatog tijesta s finoćom ručnog rada. Tijesto se pravi od brašna, kvasca, maslaca i vode, zatim se savija i više puta savija kako bi se stvorili karakteristični tanki slojevi koji kroasanu daju hrskavu, laganu teksturu.

Kroasan koji se često poslužuje za doručak, cijenjen je zbog svog nježnog okusa i ljuskaste teksture. Često se uživa čisto, s maslacem i pekmezom, ili uz kavu ili čaj za trenutak opuštanja i užitka okusa.

Kroasan je puno više od jednostavnog peciva: on je simbol francuske umjetnosti življenja, poziv da odvojite vrijeme i uživate u jednostavnim životnim užicima. Bilo za doručak, užinu ili gurmanski odmor u bilo koje doba dana, kroasan je uvijek siguran izbor za zadovoljavanje najzahtjevnijih okusa.

Ukratko, kroasan je prava ikona francuske gastronomije, kulinarska kreacija koja budi osjetila i tješi dušu, a koja zaslužuje posebno mjesto u bogatoj tradiciji francuske kuhinje.

Post Comment